Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Körfez

KÖRFEZ

Tarih: M.Ö. 900-911 yıllarında İzmit yöresinin ilk yerleşimcileri Helenistik çağda Yunanlılar olup, Anadolu'da ilk kez Truva şehrini kurmasıyla başlamışlardır. Aynı yıllarda PHERYGA'lı gemilerle adalar denizinden hareketle İzmit Körfezi'ne (Astakinos) kadar gelen bu insanlar Briges'lerdir ve bölgeyi Bryas olarak adlandırmışlardır. Bölge, M.Ö. 500-490 yıllarında Tinyalılar ve M.Ö. 480-479 yıllarında da Pers'lerinhakimiyetine geçmiştir. M.Ö. 288-274 yıllarında Pontus kralı Satyros bölgeye yerleşmiştir. M.Ö 281-246 yıllarında ise, 1. NicomedeBitinya devletinin kralı olmuş ve bölgeye bu tarihten sonra Brunga adı verilmişti. Bu dönem, M.Ö 74 yılında Romalılar tarafından sona erdirilmiştir.
Kültür ve Turizm:İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, sanayiye dayalıdır. İlçedeki sanayii kuruluşlarından ötürü tarım ve hayvancılık köylerde yapılmakta olup, yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler buğday, arpa, ayçiçeği, mısır, zeytin, armut, elma, üzüm, kirazdır. Sebze ve meyvecilik ön plandadır. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği, tavukçuluk ve arıcılık yapılmaktadır. Tüpraş, İgsaş, Gübretaş ilçenin belli başlı büyük sanayi kuruluşlarıdır. Ayrıca Hereke halı dokumacılığı ile ünlü olup, halı dokuma fabrikası bulunmaktadır.
Nüfus: Körfez nüfusu 2016 yıl sonu verilerine göre 157.282’ dir. Bu nüfus, 79.221 erkek ve 78.061 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %50,37 erkek, %49,63 kadındır.

  • Kaiser Wilhelm Köşkü
  • Tütünçiftlik Sahili
  • Yarımca Sahili
  • Körfezde Yelkenler